|
Drepturile persoanele varstnice |
|
|
Persoana varstnica care poate beneficia de asistenta sociala este definita ca persoana care a implinit varsta legala de pensionare si care se afla in una din urmatoarele situatii:
- nu are familie si nu se afla in intretinerea unei sau unor persoane care sunt obligate la acestea;
- nu are locuinta si nici posibilitatea de a-si asigura conditii de locuit din resurse proprii;
- nu realizeaza venituri proprii sau acestea sunt insuficiente pentru a asigura ingrijirea necesara;
- nu se poate gospodari singura sau necesita ingrijire specializata;
- se afla in imposibilitatea de a-si asigura nevoile socio-medicale, datorita bolii ori starii fizice sau psihice.
Masurile de asistenta sociala sunt complementare celor acordate prin sistemul asigurarilor sociale.
Serviciile sociale pentru persoane varstnice:
Serviciile sociale cu caracter primar reprezinta serviciile sociale care au ca scop prevenirea sau limitarea unor situatii de dificultate sau vulnerabilitate, care pot duce la marginalizare si excluziune sociala. Cuprind in special masuri de identificare, prevenire, informare, constientizare, sprijin si consiliere.
Serviciile sociale specializate reprezinta serviciile sociale care au ca scop mentinerea, refacerea sau dezvoltarea capacitatilor individuale pentru depasirea unor situatii de nevoie sociala. Acestea cuprind in special suport si asistenta, recuperare si reabilitare, ingrijire social medicala, consiliere in cadru institutionalizat.
Serviciile sociale comunitare oferite persoanelor varstnice cuprind 3 tipuri de servicii. Acestea pot fi acordate cu sau fara gazduire si pot avea caracter permanent sau temporar:
- Ingrijirea la domiciliu
- Ingrijirea in camine pentru persoane varstnice
- Ingrijirea in centre de zi, cluburi pentru varstnici, case de ingrijire temporara, apartamente si locuinte sociale si alte asemenea
Servicii de ingrijire social-medicala se acorda intr-un sistem social si medical integrat – servicii sociale specializate, au ca scop mentinerea autonomiei persoanei varstnice, precum si prevenirea agravarii situatiei de dependenta. Serviciile de ingrijire social-medicala se acorda in parteneriat cu furnizorii de servicii medicale.
|
|
|
|