Programe/ Activităti desfășurate de către specialiștii din cadrul DGASPC Bihor împreună cu beneficiarii serviciilor sociale în cursul anului 2024
1. În cursul lunii Ianuarie 2024, directorul general al DGASPC Bihor a semnat, la sediul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, contractele pentru implementarea a 3 proiecte obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru 3 Centre de Zi pentru persoanele adulte cu dizabilități din Oradea, Beius și Valea lui Mihai, care vor fi dotate cu mobilier și cazarmament, cu bunuri și echipamente specializate pentru cabinetele de fiziokinetoterapie, ergoterapie și consiliere psihologică.
2. Februarie-martie 2024 - Promovarea Sănătății Bihor – Direcția de Sănătate Publică Bihor a realizat în perioada februarie-martie 2024 activități de informare, educare și comunicare în cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate, în parteneriat cu DGASPC Bihor, care a sprijinit aceste activități în Oradea, Beiuș, Salonta, Aleșd, Marghita și Tinca.
3. 1 martie 2024 - Târgul Mărțisoarelor - la inițiativa conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, la sediul din Strada Feldioarei nr. 13 Oradea s-a desfășurat un Târg de Mărțișoare, în care au fost expuse creații ale copiilor, tinerilor și adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale și centrele de zi, precum și ale copiilor și tinerilor proveniți din asistență maternală. Creațiile au fost expuse spre vânzare, iar banii rezultați se vor folosi pentru achiziționarea de materiale specifice, utilizate în activitățile educative ale centrelor.
4. 15 martie 2024 – s-a încheiat proiectul Centre comunitare integrate: program strategic de creștere a accesului populației vulnerabile la servicii socio-medico-educaționale de calitate prin Programul Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, finanțat prin Granturile SEE si Norvegiene 2014-2021, cod PN4049, în cadrul căruia DGASPC Bihor a fost partener cu Institutul Național de Sănătate Publică, Asociația Română pentru Promovarea Sănătății, Asociația Filantropia Oradea, Fundația Filantropia Timișoara și DGASPC Timișoara, cu o frumoasă excursie la Peștera Urșilor din localitatea Chișcău, împreună cu beneficiarii de la Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Valea lui Mihai, centru care a fost dotat cu echipamente necesare activităților de recuperare și un autoturism pentru a facilita accesul beneficiarilor la acest centru. Tot în cadrul acestui proiect au fost înființate 5 Centre pentru servicii comunitare integrate în localitățile Gepiu, Șuncuiuș, Bratca, Lugașu de Jos și Aleșd care oferă servicii socio-medico-educaționale populației vulnerabile: persoane vârstnice, copii afectați de migrația părinților, persoane cu dizabilități, familii vulnerabile (familii monoparentale, familii dezorganizate, familii cu statut socio-economic scăzut, familii afectate de migrație etc.), victime ale violenței domestice, șomeri și persoane inactive, persoane de etnie romă.
5. 7 Aprilie 2024 – Ziua Mondială a Sănătății a fost marcată de centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Valea lui Mihai, printr-un program special de kinetoterapie oferit de specialiștii din centru beneficiarilor și totodată informându-i despre importanța menținerii sănătății.
6. 15 aprilie – Ziua Cunoașterii Mediului a fost însemnată în calendarul activităților propuse de către beneficiarii Centrului de Zi pentru Persoanele cu Dizabilități Oradea cu o ieșire în natură, bucurându-se de mediul înconjurător.
7. 20 Aprilie 2024 - în cadrul Proiectului ”România – Anul European al Tineretului 22”, finanțat prin programul Erasmus+ al Comsiei Europene, la invitația Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, 13 beneficiari de la Casa de Tip Familial Oșorhei, Casa de Tip Familial Paleu, și Casa de Tip Familial Speranța din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, au participat la activitățile prilejuite de evenimentul organizat sâmbătă 20 aprilie 2024, începând cu ora 14,00, la Sala ”Antonio Alexe” Oradea. Evenimentul de sâmbătă a fost parte a campaniei naționale de prevenție a consumului de droguri, alte forme de adicție, violență, bullying și trafic de persoane, organizată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne. Scopul acesteia este aducerea mesajului direct la grupul țintă, stimularea dialogului și conștientizarea pericolelelor la care se expun tinerii. În grupul țintă vizat de campanie au fost incluși copiii cu vârsta de peste 14 ani din sistemul de protecție specială.
8. 22 Aprilie - Ziua Pământului a devenit un eveniment global și este marcată de peste 200 de milioane de oameni în peste 140 de țări. Printre ei s-au numărat și beneficiarii Centrului de Zi pentru Persoane cu Dizabilități Oradea.
9. 24 aprilie 2024 – Târgul de Paști - la inițiativa conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, la sediul din Strada Feldioarei nr. 13 Oradea s-a desfășurat un Târg de Paști, în care au fost expuse creații ale copiilor, tinerilor și adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale și centrele de zi, precum și ale copiilor și tinerilor proveniți din asistență maternală. Creațiile au fost expuse spre vânzare, iar banii rezultați se vor folosi pentru achiziționarea de materiale specifice, utilizate în activitățile educative ale centrelor. Scopul târgului este acela de a pune în valoare rezultatele programelor educative, în care sunt implicați copii, tineri și adulți cu dizabilități din sistemul de protecție specială din județul Bihor.
10. 15 Mai 2024 - Ziua Internațională a Familiei a fost marcată în calendar de către Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Valea lui Mihai și s-au oferit informații pe pagina oficială de facebook a DGASPC Bihor celor care doresc să îmbrățișeze profesia de asistent maternal profesionist.
11. 17 Mai 2024 - Campanie de conștientizare și informare privind incluziunea socio-profesională a tinerilor cu vârsta peste 17 ani din sistemul de protecție special, din serviciile publice și private din județul Bihor, organizată de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor printr-un eveniment care s-a desfășurat la sediul instituției în data de 17 mai 2024 începând cu ora 13.00. La eveniment au participat 40 de tineri care au împlinit 17 ani din sistemul de protecție din serviciile publice și private din județul Bihor, conducerea și specialiștii din cadrul instituției, precum și specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor care recrutează tineri (care au împlinit 18 ani sau vor împlini în cursul acestui an) pentru posturi de soldați gradați profesioniști care vor fi scoase la concurs.
Cele mai importante mesaje ale campaniei au fost măsurile de sprijin de natură financiară, din partea statului, până la împlinirea vârstei de 26 de ani și consilierea privind integrarea socio-profesională.
12. 18 mai - Ziua Internațională a muzeelor, tinerii cu dizabilități din Centrele de Zi pentru Persoane cu Dizabilități Oradea și Beiuș și Locuința Protejată ARC Beiuș s-au bucurat de o activitate educativ- culturală vizitând Casa Darvas, Muzeul Sinagoga Evreiască, Vivarium, Muzeul Țării Crișurilor și Muzeul Etnografic Horea și Aurel Flutur din localitatea Chișcău. Aceste vizite le-a stârnit curiozitatea, le-a provocat imaginația și le-a încurajat creativitatea și dorința să repete această experiență.
13. 17-19 mai 2024 - Jocurile Naționale Special Olympics România - Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, a fost reprezentată, cu rezultate apreciabile, de 13 sportivi din sistemul de protecție specială din județul Bihor, la Jocurile Naționale Special Olympics România care s-au defășurat în acest an la Oradea. Tinerii au participat la competițiile sportive: Bocce și atletism. Jocurile Naționale Special Olympics este cel mai mare eveniment sportiv incluziv pentru persoanele cu dizabilități intelectuale din România. Evenimentul, aflat la cea de-a 17-a ediție, a reunit peste 350 de sportivi de la 75 de fundații, asociații și școli de masă și speciale din 31 de județe și din Republica Moldova, peste 170 de antrenori și membri de familie, 250 de voluntari, personal medical și staff tehnic. Pe parcursul a trei zile intense, activitățile organizate de Special Olympics Romania au evidențiat implicarea comunității și determinarea sportivilor speciali. Competițiile sportive, evaluările medicale gratuite, Cursa Flăcării Speranței, demonstrațiile celor mai mici sportivi, activitățile de voluntariat au dovedit încă odată că ”Sportul UNEȘTE toate abilitățile”.
14. 1 Iunie 2024 – Ziua Internațională a Copilului - La invitația Facultății de Științe Sociale, 100 de copii proveniți din asistență maternală aflați în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, au participat la activitatea extracurriculară pe tema ”1 Iunie – Primim și dăruim iubire”, eveniment organizat de studenții voluntari ai Departamentului de Științe Sociale împreună cu tineri voluntari ai Fundației Române pentru Tineret Bihor, marți 04 iunie 2024, între orele 16,00 – 19,00, la Casa Tineretului Oradea.
Activitatea se inscrie în Proiectul ”Caravana Joc și prietenie”, proiect inițiat de Facultatea de Științe Socio-Umane, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Asociația pentru Promovarea Cooperării în Educație, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor și cu sprijinul Fundației Române pentru Tineret Bihor.
În cadrul evenimentului voluntarii din cadrul Universității din Oradea au pus în scenă piesa de teatru “Meseria perfectă pentru un elefant”, iar la finalul programului, copiii și însoțitorii acestora au socializat și s-au bucurat de surprizele pregătite de organizatori.
Copiii din casele de tip familial au dat o petrecere de Ziua Copilului, au făcut un tort, au pictat, au fost la cinema, la Grădina Zoologică si la piscină.
15. 2 Iunie 2024 - “Ziua Națională a Adopţiei” - Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, a sărbătorit “Ziua Națională a Adopţiei” – ziua copiilor adoptaţi şi a familiilor lor. Evenimentul s-a desfășurat în data de 31.05.2024 între orele 10.00 -13.00, în spațiul de joacă "Kokolosh" din incinta Lotus Center Oradea.
Manifestarea, desfăşurată sub sloganul ”Adoptă! Fii tu familia unui copil!” a adus împreună conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor- reprezentată de domnul Director General PUIA LUCIAN CĂLIN, specialişti din domeniul protecţiei copilului, familii adoptatoare cu copiii lor și un animator, care a însoţit şi a îndrumat copiii pe tot parcursul evenimentului.
Prin activitatea curentă DGASPC Bihor susţine drepturile fundamentale ale copiilor: dreptul la VIAŢĂ, la un MEDIU FAMILIAL PROTECTOR, unde fiecare copil să fie protejat împotriva oricăror forme de abuz, violenţă sau neglijare şi unde să se bucure de SĂNĂTATE, EDUCAŢIE, JOACĂ şi O COPILĂRIE FERICITĂ.
Ziua Națională a Adopției se sărbătorește în România, în fiecare an pe data de 2 iunie, începând cu anul 2016.
Pornind de la faptul că ADOPŢIA, prin esenţa sa, schimbă destine şi vizează un grad deosebit de sensibilitate sufletească, DGASPC Bihor doreşte atât marcarea acestei zile speciale, cât şi promovarea adopţiei. Adopţia schimbă definitiv viaţa unei familii şi a unui copil, este operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptat şi adoptator, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. Dincolo de această legătură de filiaţie, adopţia este un proces extrem de complex care implică multă responsabilitate, disponibilitate, devotament, înţelegere şi deschidere din partea familiei adoptatoare.
16. Luna Iunie 2024 – Zilele Porților Deschise - Centrele de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, aflate în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, au organizat marți, în data de 12.06.2024 Ziua porților deschise la CZPAD Oradea, în data de 19.06.2024 Ziua porților deschise la CZPAD Beiuș și 23.06. 2024 – Ziua porților deschise la CSRN Valea lui Mihai.
La evenimentele din cadrul activității ,,Dezvoltarea serviciilor de sprijin în comunitate pentru a preveni izolarea și segregarea persoanelor cu dizabilități”, au participat reprezentanți ai instituțiilor publice, ONG - uri, persoane din comunitate și beneficiarii centrelor de zi.
Scopul evenimentului l-a reprezentat promovarea serviciilor, activităților și produselor realizate de beneficiarii de servicii sociale.
La finalul programului, beneficiarii au oferit invitaților care au trecut pragul centrului, obiecte decorative realizate de aceștia în cadrul atelierelor de ergoterapie.
17. 9 Iulie 2024 - Ziua Internațională a prăjiturilor din zahăr – Persoane Adulte cu Dizabilități din comunitate împreună cu beneficiarii Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Rîpa și ai Locuinței Maxim Protejate pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Frankfurt au pregătit prăjituri delicioase, iar în cadrul Centrului de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Oradea s-au bucurat de sărbătoarea celei mai dulci zile a anului - 9 iulie 2024 - Ziua Internațională a Prăjiturilor din zahăr.
18. Campanie de informare cu privire la consumul de droguri - Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, ca membru în Grupul de Lucru Operativ Prevenire(GLO-PO), a desfășurat în perioada 15 iunie-31 august 2024, o campanie de informare cu privire la consumul de droguri în centrele rezidențiale destinate copiilor din Oradea, CTF Paleu, CTF Oșorhei, CTF Dalmațienii, CTF Ciupercuțelor, CTF Casa Bratca, CTF Speranța și beneficiarilor care sunt în grija asistentului maternal profesionist, precum și asistenților maternali profesioniști. Activitățile vizează un număr total de 223 de beneficiari.
19. 15 Iulie - Ziua Mondială a Abilităților Tineretului - Cu ocazia Zilei Mondiale a Abilităților Tineretului, sărbătorită anual pe data de 15 iulie, Compartimentul Management de caz pentru Copil în Sistem Rezidențial din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, a organizat un workshop având ca temă Consilierea/instruirea personalului despre abordarea problematicii specifice beneficiarilor.
La workshop au participat specialiști din serviciile rezidențiale publice si private, asistenți sociali, psihologi, educatori, etc. care lucrează cu beneficiarii din sistemul de protecție al județului Bihor.
Evenimentul s-a desfășurat luni, 15.07.2024, începând cu orele 12.00 în sala de ședințe a Direcției Generale de Asistență Socială si Protecția Copilului Bihor, str. Feldioarei nr.13.
Ziua Mondială a Tinerilor cu Abilități este o sărbătoare internațională instituită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în 2014, ca o modalitate de a promova importanța dezvoltării abilităților și competențelor în rândul tinerilor din întreaga lume.
Scopul principal al Zilei Mondiale a Tinerilor cu Abilități este de a sublinia importanța pregătirii și formării profesionale a tinerilor, pentru a-i ajuta să se integreze cu succes pe piața muncii și să contribuie la dezvoltarea economică și socială a comunităților lor.
Ziua Mondială a Tinerilor cu Abilități reprezintă un efort global de a spori conștientizarea și de a acorda atenție nevoilor tinerilor în ceea ce privește dezvoltarea abilităților și angajarea în activități productive.
20. Luna iulie 2024 - Campania Națională de Promovare a Sănătății și Reproducerii - în cadrul parteneriatului dintre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor și Direcția de Sănătate Publică Bihor s-a derulat Campania Națională de Promovare a Sănătății și Reproducerii în cadrul căreia, specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor – Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății, au efectuat activități de informare-educare în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor.
Campania s-a derulat în contextul preocupărilor comune în domeniul promovării sănătății și educației pentru sănătate în rândul copiilor și tinerilor aflați într-o formă de protecție specială. Grupul țintă îl reprezintă copii și tineri din două categorii de vârstă: 12-15 ani și 16-18 ani. În funcție de categoria de vârstă s-au abordat următoarele teme: Creștere, dezvoltare și maturitate: de la copil la adolescent; Igiena personală, în contextul modificărilor biologice caracteristice; Impactul psiho-emoțional al schimbărilor fiziologice în adolescență; Comportamente la risc în rândul tinerilor.
Campania se va desfășura în Oradea, Marghita, Tinca, Aleșd, Beiuș și Salonta.
21. 7 Septembrie 2024 - "Ziua Internațională a aerului curat, pentru un cer albastru" -Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Beiuș a sărbătorit "Ziua Internațională a aerului curat, pentru un cer albastru " la Lacul Ștei. Aerul curat este o responsabilitate a tuturor, ne protejează sănătatea și trebuie să acționăm împreună pentru a proteja mediul și pentru a lăsa o planetă sănătoasă generațiilor viitoare.
22. 30 Octombrie 2024 a avut loc întâlnirea cu aparținătorii beneficiarilor de servicii sociale acordate de Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Psihice și Mentale Alsterdorf din municipiul Oradea și de Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Psihice și Mentale din localitatea Cadea. În cadrul celor două centre de zi au fost diseminate informații cu privire la modificările legislative în domeniul persoanelor adulte cu dizabilități, precum și cele cu privire la facilitățile de care pot beneficia persoanele adulte cu dizabilități în funcție de gradul de dizabilitate.
23. 20 Noiembrie 2024, la sediul AJPIS Bihor s-a semnat de către directorul executiv al AJPIS Bihor, doamna Gabriela Iova ca reprezentant al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale în teritoriu și directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, domnul Călin Lucian Puia, contractul de finanțare pentru construirea unui complex de clădiri destinat relocării unității de asistență socială CENTRU DE INGRIJIRE ȘI ASISTENȚĂ PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILITĂȚI CIGHID, inclusiv dotarea cu echipamente și bunuri necesare desfășurării, respectiv dezvoltării activității.
Această investiție a fost aprobată prin Ordinul Minstrului Muncii și Solidarității Sociale, doamna Simona Bucura Oprescu. Suma alocată este de 19.533.503 lei.
Scopul proiectului: Creșterea calității vieții persoanelor adulte cu dizabilități, păstrarea personalului specializat în aceeași unitate de asistență socială, asigurarea de servicii sociale și activități integrate realizate pentru a răspunde nevoilor individuale specifice ale persoanelor adulte cu dizabilități.
Serviciul social - Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Cighid este un serviciu social cu cazare, organizat ca centru rezidențial pentru persoane adulte cu dizabilități. Capacitatea centrului este de 50 locuri.
Beneficiarii serviciilor sociale acordate în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Cighid sunt 50 de persoane adulte cu dizabilităţi.
24. 21 noiembrie 2024, la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, a avut loc inaugurarea Camerei de Audieri, un spațiu reabilitat și dotat în cadrul instituției, de către Asociația Cetatea Voluntarilor din Arad, la inițiativa și prin demersurile domnului Director General Puia Lucian Călin.
Scopul camerei de audieri este acela de a fi un spațiu special dedicat audierii în care copilul se va simți mai relaxat, va dobândi mai ușor senzația de siguranță, de natură să îi reducă anxietatea și să susțină sentimentul de încredere față de persoana care îl audiază, facilitând astfel dezvăluirea.
Toate interviurile cu copilul realizate în cadrul evaluării detaliate în scopul dezvăluirii abuzului sau neglijării sau în cursul procedurilor de urmărire penală se realizează în cameră securizată, în prezența unui membru al echipei multidisciplinare.
Camera de audieri este utilată cu mobilier și dotări potrivite vârstei minorilor victime, tehnologie specială de înregistrare audio/audio-video, precum și o cameră de observare la care au acces și alți profesioniști, implicați în cazuri, în timpul audierii.
La eveniment au fost invitați pe lângă reprezentanții celor doi parteneri și doamna Carmen Soltănel, Secretarul General al Județul Bihor, președintele Comisiei Pentru Protecția Copilului, precum și reprezentanți ai: Consiliului Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, DASO, ISJ Bihor, IPJBihor, ISU Bihor, IJJ Bihor, Curtea de Apel Oradea, PCA Oradea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Fundația Lampas, Fundația People to People, presa locală, Jurnalul Bihorean, Bihoreanul și Pro TV Oradea.
Alte activități desfășurate în cursul anului 2024
1. August 2024 - Întâlnire de lucru deosebit de productivă la București, cu șefii Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din întreaga țară pentru a analiza și evalua progresele realizate, precum și provocările întâmpinate în domeniul protecției drepturilor copiilor, și de a identifica soluții pentru optimizarea și dezvoltarea sistemului actual.
„Calitate și performanță în sistemul de protecție specială din România” a fost tema centrală a dezbaterii la care, alături de ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, doamna Natalia-Elena Intotero și de președintele Autorității Naționale pentru Proteccția Drepturilor Copilului și Adopție, secretarul de stat Rareș-Petru Achiriloaie, au luat parte reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanțelor, Ministerului Dezvoltării, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Agenției Naționale Antidrog, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Pentru scurt timp, s-a alăturat lucrărilor și Veronique Tognifode Mewanou, ministrul Afacerilor Sociale și Micro-Finanțelor din Republica Benin, care s-a aflat pentru câteva ore la București, la invitația doamnei ministru Natalia-Elena Intotero. O surpriză deosebit de plăcută, având în vedere că doamna Veronique Tognifode Mewanou este născută în România, a copilărit în orașul Slatina, vorbește perfect limba română și-și aduce aminte cu plăcere de acei ani.
Discuțiile cu șefii Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului s-au concentrat, în principal, asupra modificărilor legislative recente din domeniul protecției și promovării drepturilor copilului, în special cele care vizează noile condiții de obținere a atestatului de asistent maternal și de procedura de atestare, în perspectiva aplicării unitare a noului cadru legislativ.
2. Septembrie 2024 - Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a implementat proiectul "Tabere persoane cu handicap" pentru copiii/ tinerii care provin din familii defavorizate care nu au posibilități financiare să meargă la mare. În acest sens DGASPC Bihor - Serviciu de Evaluare Complexă Copii a selectat un grup de 35 de persoane din județul Bihor care a beneficiat de un sejur de 5 zile la mare gratuit în cadrul acestui proiect. Grupul a fost însoțit de doi reprezentanți ai DGASPC Bihor. Beneficiarii s-au simțit bine și s-au bucurat de mare, soare, nisip, de jocuri în aer liber, inclusiv de excursia organizată la Delfinariu din Constanța.
3. Octombrie 2024 - Ministerul Familiei, Tineretului sí Egalității de Șanse prin Casele de Cultură ale studenților și Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei, în colaborare cu DGASPC din fiecare județ, implementează proiectul "Pregătiți pentru viață". Scopul proiectului este dezvoltarea abilităților pentru o viață independentă a tinerilor care se află în risc de marginalizare și excludere socială.
În acest sens DGASPC Bihor a selectat un grup de 39 de copii proveniți din Case de tip familial, asistență maternală și familii de plasament din județul Bihor care au beneficiat de o tabără în perioada 25 - 27 octombrie 2024, organizată în localitatea Săcel, jud. Maramureș.
Grupul a fost însoțit de 6 reprezentanți ai DGASPC Bihor. Beneficiarii au fost implicați în vizitarea obiectivelor turistice: Moara de la Mecles, Atelierul de măști populare, Casa Olarului, Muzeul Țărăncii Române; au desfășurat diferite activități de socializare, jocuri interactive, concursuri de dans, de muzica precum și aniversarea zilei de naștere a copiilor născuți în luna octombrie.
Mulțumim tuturor instituțiilor implicate în organizarea și desfășurarea programului de tabără.
|