Oradea, str. Traian Lalescu nr. 3 (fostul Centru de Plasament nr.1)
Tel/fax. 0359/800.319 sau 0731137281, e-mail: gligelena@yahoo.com.
Sef centru – Gligor Elena,
Centrul de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi Oradea (CZRCD) este un serviciu de zi de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, fără personalitate juridică, aflat în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, situat pe str. Traian Lalescu nr. 3.
Misiunea CZRCD Oradea este de a preveni abandonul şi instituţionalizarea copiilor prin asigurarea pe timpul zilei a unor activităţi de îngrijire, educaţie, abilitare-reabilitare, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională etc. pentru copii cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare etc. pentru părinţii sau reprezentanţii legali, precum şi alte persoane care au în îngrijire copii.
se adresează:
- copiilor care beneficiază de o măsură de protecţie specială şi pentru care Comisia pentru Protecția Copilului a stabilit în Planul individualizat de protecție a copilului cu dizabilități că necesită recuperare prin activităţi specifice de abilitare şi reabilitare în cadrul CZRCD;
- copiilor cu dizabilităţi aflaţi în îngrijirea familiei, pentru care Comisia pentru Protecţia Copilului Bihor, a hotărât în Planul de abilitare-reabilitare pentru copii cu dizabilități programe de recuperare şi reabilitare în cadrul CZRCD și pentru care există referire din partea SPAS-ului în baza Acordurilor de parteneriat încheiate între primării și DGASPC Bihor.
CZRCD Oradea funcționează în baza Standardelor Minime Obligatorii (SMO) privind centrele de zi pentru copiii cu dizabilităţi, reglementate de Ordinul nr. 25/2004 al Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie cu Licență de funcționare seria LF nr. 0008218 din 14.12.2016.
CZRCD Oradea oferă copiilor cu dizabilităţi următoarele programe terapeutice (terapii):
- kinetoterapie (terapie prin mişcare - gimnastică medicală);
- fizioterapie (hidroterapie, masaj);
- logopedie (terapia tulburărilor de limbaj, stimularea limbajului, comunicare verbală şi non-verbală);
- stimulare senzorială (tactilă, auditivă, olfactivă, vizuală) şi stimulare vestibulară;
- terapie cognitivă şi educaţională (ludoterapie, terapie prin învatare, coordonarea vizual-motorie, lateralitate, orientare spațială, structura temporală, organizare perceptivă);
- terapie ocupaţională (schema corporală, achiziţia abilităţilor motorii – motricitate grosieră, fină, ADL-urile);
- artterapie/meloterapie și activităţi recreative şi de socializare pentru copii;
- consiliere psihologică/stimularea motivatiei pt activităţi educative;
- consiliere psihosocială a părinților.
Serviciile oferite de CZRCD Oradea sunt complementare demersurilor şi eforturilor propriei familii, aşa cum decurg din obligaţiile şi responsabilităţile părinteşti, precum şi serviciilor oferite de unităţile de învăţământ şi de alţi furnizori de servicii, corespunzător nevoilor individuale ale copilului în contextul său socio-familial.
|