In perioada anilor 1990 - 1997 in privinta problemei copiilor "abandonati in institutii", problema mostenita de la vechiul regim comunist, gasirea solutiilor a reprezentat un proces lent datorita lacunelor societatii in ansamblul ei: centralismul, lipsa serviciilor sociale, legislatie incompatibila cu nevoile reale ale copilului, practicile gresite exercitate de catre adulti fata de copii.
Din anul 1997 s-a demarat un proces de reforma a sistemului de protectie a copilului precum si de schimbare a mentalitatii de lucru in domeniu, proces care continua si in prezent. Astfel s-au restructurat centrele de plasament organizate dupa principii invechite, s-au inchis ori s-au organizat pe module familiale centrele mai mari de 100 de locuri, s-au dezvoltat servicii noi de tip familial, s-au format profesionisti pentru lucrul cu copilul.
Incepand cu luna iulie 1997 a luat fiinta Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului Bihor care a functionat ca institutie publica de interes judetean, cu personalitate juridica, in subordinea Consiliului Judetean, infiintata prin Hotararea Consiliului Judetean Bihor nr.17 din 24.06.1997, avand la baza Hotararea Guvernului nr. 205/1997.
In iulie 1998, pe baza protocoalelor incheiate intre Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului, Directia de Sanatate Publica si Inspectoratul Scolar, 4 institutii si o casa de tip familial au fost preluate de institutia noastra: Leaganul de Copii Oradea, Casele de Copii Oradea, Beius si Tinca si Casa de tip Familial Bratca, cu un numar de
1065 copii.
De asemenea au fost preluate 351 dosare privind plasamentul /incredintarea la famili/rude pana la gradul IV ce se aflau in evidentele Directiei de Munca si Protectie Sociala Bihor.
In conformitate cu H.G. nr. 261/2000 privind reorganizarea institutiilor, sectiilor de spital si a celorlalte unitati de protectie speciala a copilului, au fost preluate institutiile specifice de la Popesti, Tileagd, fostele sectii de neuropsihiatrie infantila Tinca, Remeti si Bratca, cu un numar de 545 copii.
Prin H.G. nr.1137/2000 au fost preluate Gradinita cu program prelungit nr.20 - sectia speciala si Gradinita cu program prelungit nr.54 - sectia speciala, cu un numar de 56 copii.
In aprilie 2003 s-a infiintat Directia Judeteana de Asistenta Sociala Bihor, ca institutie publica de interes judetean, cu personalitate juridica, in subordinea Consiliului Judetean Bihor, infiintata prin Hotararea Consiliului Judetean nr.23 din 23.04.2003, avand la baza H.G. nr. 90/2003.
Directia Judeteana de Asistenta Sociala a preluat atributiile Inspectoratului de Stat Teritorial pentru Persoanele cu Handicap Bihor, referitoare la plata prestatiilor sociale pentru persoanele cu handicap. De asemenea a coordonat metodologic activitatea Centrului de Ingrijire si Asistenta Ciutelec, Centrului de Ingrijire prin Terapie Ocupationala Cadea si a Centrului de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Cighid.
In cursul anului 2004 functionau doua institutii: Directia Generala Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului Bihor si Directia Judeteana de Asistenta Sociala Bihor, ca institutii publice de interes judetean, cu personalitate juridica, infiintate in baza H.G. nr.205/1997, respectiv H.G. nr.90/2003 in subordinea Consiliului Judetean Bihor si coordonate de secretarul Consiliului Judetean.
Incepand cu anul 2005, prin Hotararea Consiliului Judetean Bihor nr. 73/28.12.2004
s-a infiintat Direcția Generală de Asistenta Sociala și Protectia Copilului Bihor, prin comasarea celor 2 directii amintite, ca institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Consiliului Judetean Bihor.
Una dintre realizarile Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bihor a fost reducerea permanenta a numarului de copii din centrele de plasament de tip rezidential clasic si dezvoltarea de servicii alternative de protectie. Astfel, de la un numar de 1652 copii aflati in 10 centre de plasament de tip rezidential, in anul 2000, in prezent avem un numar de 147 copii/ tineri in doar 2 centre de tip rezidential.
De la un centru de plasament de tip familial, in anul 1998, cu un numar de 14 copii, in prezent in structura directiei sunt 29 centre de plasament de tip familial cu un numar de 324 copii/ tineri.
De asemenea, in anul 1998, exista un numar de 12 copii aflati in asistenta maternala profesionista, iar in prezent avem 647 copii care beneficiaza de acest serviciu.
In ceea ce priveste protectia persoanelor adulte cu handicap, de la 3 centre de ingrijire de tip rezidential existente in anul 2003, cu un numar de 292 persoane, in prezent avem 8 centre de ingrijire de tip rezidential cu un numar de 373 beneficiari si 7 locuinte maxim/ moderat protejate cu un numar de 49 tineri.